Педагогічна управлінська практика на базі навчальних закладів Голованівського району

Педагогічна управлінська практика

Формування організаційної структури навчального закладу

та розвиток компетентності педагогів

12 жовтня 2016 року новопризначені керівники шкіл, слухачі курсів підвищення кваліфікації працювали над даною проблемою під час семінарських занять в межах педагогічної практики на базі навчальних закладів Голованівського району.

У роботі заходу взяли участь: начальник відділу освіти, молоді та спорту Голованівської райдержадміністрації Туз Сергій Віталійович., завідувач методичного кабінету Міщенко Василь Сергійович, сільський голова с. Перегонівки Козак Володимир Володимирович, методист обласного навчально-методичного центру освітнього менеджменту та координації діяльності методичних служб Трубіна Валентина Геларіївна.

Під час перебування у Голованівському районі новопризначені керівники відвідали Навчально-виховний комплекс «Перегонівська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів-дошкільний навчальний заклад» Голованівської районної ради та Навчально-виховний комплекс «Голованівська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів ім. Т.Г. Шевченка-гімназія»

Директор Перегонівського НВК, Баранова Катерина Карпівна, презентуючи діяльність очолюваного закладу, висвітлила пріоритетні цілі функціонування та розвитку закладу, особливості роботи над науково-методичною проблемою (презентація).

Спільно з учителем історії Довгополим Василем Олександровичем, свій проект з історичного краєзнавства «Там, де Ятрань…», презентували учні закладу, лауреати обласного туру конкурсу-захисту науково-дослідницьких учнівських робіт МАН.

Про систему науково-методичної діяльності районного методичного кабінету з педагогічними працівниками району розповів завідувач Голованівського РМК Міщенко Василь Сергійович. У невимушеній розмові керівник районної методичної служби поділився досвідом роботи з організації підвищення кваліфікації педагогів у міжкурсовий період, практикою організації і проведення регіональних методичних заходів, дав відповіді на запитання слухачів курсів.

Робота у навчально-виховному комплексі «Голованівська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів ім. Т.Г. Шевченка-гімназія» розпочалась із екскурсії закладом («Візитівка НВК»), під час якої слухачі ознайомились із особливостями організації навчально-виховного процесу, відвідали виставку учнівських робіт із природних матеріалів (сезонних овочів та фруктів).

З вітальним словом до новопризначених керівників навчальних закладів області звернувся начальник відділу освіти, молоді та спорту Голованівської райдержадміністрації Туз Сергій Віталійович, який окреслив погляди органів місцевої влади на систему реформування галузі освіти Голованівського району, взяв участь у дискусії з питань організації навчально-виховного процесу та забезпечення якісного управління у закладах освіти, що набувають статусу навчально-виховних об’єднань.

Директор Голованівського НВК Томашевська Ольга Юріївнаознайомила учасників семінару з презентацією за проблемою "Створення інноваційного простору навчального закладу в контексті підвищення якості освітніх послуг", висвітлила особливості державно-громадського управління, партнерських відносин, створення умов для організації результативної науково-методичної роботи, результативності профільного навчання у системі забезпечення якісного рівня освітніх послуг тощо.

Заступником директора з науково-методичної роботи Телігою Інною Олександрівною запропоновано практичне заняття «Атестація педагогічних працівників» з інтерактивною платформою для відпрацювання управлінських навичок щодо підготовки та проведення атестації педагогів у навчальному закладі.

Активна практична робота усіх учасників семінару відбулась після відвідування фрагментів різноманітних уроків, де учителі гімназії продемонстрували майстерні прийоми педагогічних технік на різних етапах сучасного уроку.

Для відпрацювання навичок педагогічного аналізу з перевірки домашнього завдання, учитель англійської мови, спеціаліст вищої кваліфікаційної категорії Спусканюк Ганна Семенівна продемонструвала зразок фрагменту уроку у 5 класі за темою «Надання особистої інформації про себе та людей» та елементи його самоаналізу.

Аналіз фрагменту уроку математики у 2 класі за темою «Закріплення вивчених таблиць додавання і віднімання чисел», його етапу «Актуалізація опорних знань і способів дій» відбувалась на основі самоаналізу учителя початкових класів Комахи Ганни Олександрівни, яка продемонструвала високий рівень мобільності, результативну зміну видів діяльності на уроці, уміння дотримуватись принципів доступності , систематичності і послідовності у навчанні.

Цікавою і змістовною була робота у процесі аналізу фрагментів уроків педагогів гімназії:

- Яворської Валентини Іванівни, учителя початкових класів, учителя-методиста (за темою «Молочний шлях. Наша галактика». 4 клас);

- Криворучко Марії Михайлівни, учителя біології та хімії , старшого учителя (тема «Склад крові». 9 клас);

- Панченко Людмили Борисівни, учителя української мови та літератури, старшого учителя (тема уроку «Дієслова І і ІІ дієвідміни. Буви е, и в особових закінченнях дієслів» 7 клас).

Узагальнення відвіданих уроків та відпрацювання навичок аналітичної діяльності керівника відбулось під час ділової гри «Створення моделі самоаналізу сучасного уроку», який провела заступник директора з навчально-виховної роботи Позивай Олена Анатоліївна.

У процесі обговорення уроків слухачі висловили багато позитивних думок щодо якісної структури, динаміки та змістовності відвіданих фрагментів уроків, відзначили високий рівень педагогічної майстерності учителів у визначенні та формуванні основних етапів уроку, вибору форм і методів навчання, уніфікованості педагогічних прийомів, що забезпечують високу якість знань, умінь та навичок учнів.

У колі ідей «Запрошуємо до співпраці» слухачі курсів під керівництвом Мельник Тетяни Іванівни, учителя трудового навчання, виготовили учительські календарі-обереги у національному українському стилі з використанням традиційних елементів, що супроводжувались позитивними емоціями та побажаннями.

Навчально-методичний центр освітнього менеджменту та координації діяльності методичних служб, науково-методична лабораторія гуманітарно-естетичних дисциплін КЗ «КОІППО імені Василя Сухомлинського», слухачі курсів підвищення кваліфікації новопризначених керівників висловлюють щиру вдячність Міщенку Василю Сергійовичу, завідувачу РМК відділу освіти, молоді та спорту Гайворонської райдержадміністрації, за сприяння, організацію і допомогу у підготовці заходу, Барановій Валентині Карпівні директору Перегонівського навчально-виховного комплексу «Перегонівська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів-дошкільний навчальний заклад», Томашевській Ользі Юріївні, директору навчально-виховного комплексу «Голованівська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів ім. Т.Г. Шевченка-гімназія», педагогічним та учнівським колективам навчальних закладів за ініціативний творчий підхід до підготовки і проведення практичних занять, змістовні напрацювання педагогічного, досвіду, методичних знахідок, що розвиваються і удосконалюються шляхом активної співпраці з педагогічними працівниками області.

Дякуємо за щедрість, гостинність, доброзичливість, якісну організацію методичного заходу! З надією на подальше спілкування і співпрацю!

Фотозвіт педагогічної управлінської практики

Матеріали підготувала методист ОНМЦ освітнього

менеджменту та координації діяльності методичних служб

В. Трубіна

Кiлькiсть переглядiв: 493

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.